Από σήμερα η συντροφιά έχει ένα νέο μέλος: την Σουλτάνα Καπαγιαννίδου.
Κυρίες και κύριοι, έχω την ευχαρίστηση, και την τιμή, να σας γνωρίσω την Σουλτάνα που έχει «σάρκα και οστά» αλλά δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο. Δεν υπάρχει σπαζοκεφαλιά σ’ αυτό, μόνο μαγεία. Η μαγική δημιουργία ενός χαρακτήρα μυθιστορήματος.
Έτσι, μαγικά, γεννήθηκε αυθόρμητα και πλάστηκε σκόπιμα η Σουλτάνα Καπαγιαννίδου. Την έκανα να μεγαλώνει στη Β. Ελλάδα. Στο Κρυονέρι, το παλιό Κουρουτζού, έξω από την Καβάλα. Της πήρα τους γονιούς της και τους έστειλα μετανάστες στην Γερμανία (δεν μου το συγχώρεσε αυτό) ώστε να ανατραφεί με τη γιαγιά της στο χωριό. Έκανα επί τούτου αυτή τη γιαγιά να είναι φορτωμένη με μια πολύ βαριά ζωή: έζησε τον Ποντιακό Εκτοπισμό, επέζησε από την Λευκή Εξορία στα ποντιακά όρη, ορφάνεψε όπως χιλιάδες, έστησε μια νέα ζωή στην Ελλάδα με κόπους και βάσανα – κοινά και γνωστά στους πρόσφυγες. Έζησε, στην συνέχεια, την Βουλγαρική Κατοχή στην περιοχή της Καβάλας και, ύστερα, τον Εμφύλιο. Με άλλα λόγια, όπως πολλοί συνομήλικοί της πρόσφυγες από οπουδήποτε ...και τι δεν έζησε!
Αυτή την πολύπαθη γιαγιά, επίσης Σουλτάνα στο όνομα, την έκανα να έχει μια πρόσθετη ιδιότητα: Να ξεβάφει! Διήγηση-διήγηση ξέβαψε πάνω στην εγγονή της. Καθ’ ομοίωση την έφτιαξε. Ίδια με αυτή μέχρι το μεδούλι.
Η Σουλτάνα σήμερα είναι 49 χρονών και αύριο γίνεται 50. Το «αύριο» είναι η μέρα που εσύ, ο αναγνώστης που διαβάζεις τώρα δα τούτο το σημείωμα γνωριμίας, θα διαβάσεις το νέο μου μυθιστόρημα «Τη νύχτα που γύρισε ο χρόνος».
Εκείνη τη μέρα η Σουλτάνα θα μιλήσει σε καθέναν από εσάς.
Θα πρέπει να κάνετε μόνο τον κόπο νοερά να την ακολουθήσετε έως την σημερινή Κερασούντα του παλιού Πόντου. Εκεί, τη νύχτα που γίνεται πενήντα χρονών, που θα γυρίσει η ζωή της σαν νόμισμα από την κορώνα στα γράμματα και θα ξεκινήσει να διανύει το δεύτερο ημισφαίριο της ζωής της, η Σουλτάνα θα συζητήσει με τον εαυτό της εάν θέλει να συνεχίσει να ζει έτσι ....ή αλλιώς. Να ζήσει διαφορετικά. Αλλάζοντας πράγματα. Στην προσωπική και την επαγγελματική της ζωή.
Για να το κατορθώσει αυτό θα ανατρέξει πίσω, στις πηγές της. Μοιραία, στη γιαγιά-Σουλτάνα, στον Πόντο όταν ο Εύξεινος πόντος μετέφερε πάνω στα κύματα την βοή ποντιακού πλήθους, στα παιδικά της χρόνια στο χωριό, στα εφηβικά της χρόνια στο Γυμνάσιο στην Καβάλα, ύστερα στα νεανικά της χρόνια στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης που έβραζε μεταδικτατορικά, κατόπιν στην στεγνή Αθήνα της επαγγελματικής καριέρας.
Για να το κατορθώσει αυτό, επίσης, θα ανακαλέσει ανθρώπους που πέρασαν από τη ζωή της. Που διέσχισαν τη ζωή της ή που στάθηκαν στη ζωή της. Ή που απουσίασαν από την ζωή της: Τη μάνα της που δραπέτευσε μετανάστρια στη Γερμανία, τον παππού της που δεν ξέρει πώς να τον αποκαλεί επειδή ήταν και θείος της οπότε τον λέει σκέτα Μυρώδη απλοποιώντας το θέμα, την αδελφή της γιαγιάς της που κατά τον Εκτοπισμό έμεινε πίσω στον Πόντο και τούρκεψε και από Ευδοκία έγινε Οζγκιούρ, τον αγαπημένο της σύντροφο Λυκούργο, τον αγαθό μπακάλη στο Κουρουτζού κυρ-Παναγιώτη που είχε την καρδιά μα όχι την τύχη του Τζεπέτο στο παραμύθι του Πινόκιο, ...τον Καζαντζίδη που αφιερώνοντας η Σουλτάνα τραγούδια του στην μητέρα της μέσα από τη ραδιοφωνική εκπομπή «Η φωνή της Ελλάδος» όταν ήταν παιδί έλεγε στη μαμά της «σ’ αγαπώ».
Η Σουλτάνα θα ξανανιώσει, ολόφρεσκα, πεπαλαιωμένα συναισθήματα καταχωνιασμένα στη μνήμη της. Όχι τόσο βαθιά χωμένα ώστε να μην πετιώνται σαν ελατήρια στην επιφάνεια του νου της όταν την ακούνε να μιλάει.
Στην Κερασούντα τη βραδιά που γίνεται πενήντα χρόνων, η Σουλτάνα θα γυρίσει τον χρόνο. Τη Νύχτα Που Γύρισε Ο Χρόνος. Η αυγή που θα ξημερώσει θα την βρει έτοιμη, με τις απαντήσεις της. Η συγκεκριμένη αυγή θα έχει το ξεχωριστό χρώμα που χαρίζει σε όσους τολμούν ν’ αλλάξουν τη ζωή τους.
Τη Νύχτα Που Γύρισε Ο Χρόνος
ας την περάσετε μαζί!
Η Σουλτάνα σάς προσκαλεί να την ακολουθήσετε στην Κερασούντα. Αναχωρεί στις 16 Φεβρουαρίου. Από τα βιβλιοπωλεία όλης της Ελλάδας.
ΥΓ. Στο πούλμαν θα βρείτε κι εμένα. Καθόμαστε δίπλα-δίπλα με την Σουλτάνα.
Εάν όλα αυτά δεν σας φτάνουν και θέλετε να διαβάσετε εδώ και τώρα τις πρώτες 38 σελίδες του βιβλίου, σας προτείνω να μπείτε στην προδημοσίευση που έχουν αναρτήσει οι εκδ. Ψυχογιός, στο http://www.psichogios.gr/datafiles/parts/6874.pdf