Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Το ταξίδι της Νύχτας



Ακολουθώντας τον δρόμο προς την αυγή...
Δύο βιβλιοπαρουσιάσεις στα σκαριά, μία στάση για ξεκούραση στα Ευπώλητα και η πρώτη κριτική δημοσιευμένη στο διαδίκτυο, είναι τα νέα της «Νύχτας». Τα καλά νέα της «Νύχτας»!

Για πρώτη φορά από την έκδοσή του, το βιβλίο παρουσιάζεται στο βιβλιοπωλείο «Ευριπίδης στη Στοά», στο Χαλάνδρι, την Πέμπτη 4 Μαρτίου στις 7:00. Θα μιλήσουμε η συγγραφέας Ελένη Κ. Τσαμαδού και εγώ. Ένα ...ντουέτο που έχουμε αποδείξει σε προγενέστερες βιβλιοπαρουσιάσεις, της Ελένης και δικές μου, ότι συγχρονιζόμαστε άψογα, εντός κι εκτός πίστας! Αποσπάσματα θα διαβάσει η εξαιρετική ηθοποιός Ζαχαρούλα Οικονόμου η οποία επιφορτίζεται, στην ομάδα μας, τον δύσκολο ρόλο της Σουλτάνας.

Την Κυριακή 21 Μαρτίου η βιβλιοπαρουσίαση γίνεται, πια, κοτζαμάν (έτσι θα το ‘λεγε η Σουλτάνα) εκδήλωση. Η δημοσιογράφος Αγγελική Κώττη διάβασε τη «Νύχτα» κι έχει, λέει, πολλά να πει και κάτι να αποκαλύψει, η Ελένη Τσαμαδού θα «πιάσει» το βιβλίο από τη λογοτεχνική πλευρά που ξέρει καλά, ο Γιάννης Ρούσσιας θα εκπροσωπήσει τη Λέσχη Ανάγνωσης «Ο Κήπος Των Μυστικών» και, με μεγάλη τιμή για την Σουλτάνα μου, θα μιλήσει επίσης η Γενική Γραμματέας της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, και φιλόλογος, κα Γεωργία Χαριτίδου. Όλα αυτά θα συμβούν από τις 7:30 μμ στο βιβλιοκαφέ «Έναστρον», στην Σόλωνος 101, στάση μετρό «Πανεπιστήμιο».

Όσο αυτά τα ωραία συμβαίνουν, κυκλοφόρησε το Bookmarks 07, το εβδομαδιαίο free press για το βιβλίο, έχοντας «Τη Νύχτα Που Γύρισε Ο Χρόνος» στα Ευπώλητα του βιβλιοπωλείου «Ευριπίδης στη Στοά» και μάλιστα στην εξαιρετική 5η θέση.
http://issuu.com/e-bookmarks/docs/bookmarks07-web
Αυτή είναι η πρώτη εμφάνιση του νέου βιβλίου στις λίστες με τα Ευπώλητα των βιβλιοπωλείων και κάνοντας, μοιραία, συγκρίσεις με το «Από δρυ παλιά κι από πέτρα», με την φυσική διαδικασία που ένας γονιός παρακολουθεί την ανάπτυξη του δεύτερου παιδιού σε σχέση με το πρώτο του παιδί, έχω την αίσθηση ότι η «Νύχτα» περπάτησε πιο γρήγορα!

Το ίδιο διάστημα, βγήκε κιόλας η πρώτη κριτική για «Τη Νύχτα Που Γύρισε Ο Χρόνος» στο καλό blog για βιβλία http://akamas.wordpress.com
...Στις 3 τελευταίες σειρές, που είναι η γενική αξιολόγηση του βιβλίου, αισθάνθηκα την Σουλτάνα (!) να με σκουντάει με τον αγκώνα της και να μου λέει στο αυτί «Σου ‘φεξε! Άντε!»

Ένα μεγάλο ευχαριστώ, κλείνοντας, στους αναγνώστες και τις αναγνώστριες που στέλνουν την κριτική τους για τη «Νύχτα» στο site των εκδόσεων Ψυχογιός. Τους ευχαριστώ τόσο για την προθυμία τους όσο και για τις εξαιρετικές κριτικές που δίνουν στη αξιολόγησή τους. Ξέροντας τις ιστορίες που γράφω έως την πιο λεπτή ίνα που είναι υφασμένες, με εκπλήσσουν συχνά οι αναγνώστες με την άριστη όρασή τους! Πόσο ξεκάθαρα και διεισδυτικά βλέπουν.

Προσπαθώ τις ώρες της σχόλης να θυμηθώ τι έκανα τέτοια εποχή, τις πρώτες μέρες που είχε κυκλοφορήσει η «Δρυς» μου. Θυμάμαι τον αγώνα, κυριολεκτικά έναν αγώνα, που έδινα για να εντάξω το βιβλίο στην ελληνική και όχι στη μεταφρασμένη λογοτεχνία. Και να δώσω να καταλάβει ο κόσμος ότι ήμουν μια Ελληνίδα συγγραφέας με ξένο όνομα. Θυμάμαι το πείσμα με το οποίο επέμενα (ξεροκέφαλη σαν την Σουλτάνα) να μην θέλω ν’ αλλάξω το όνομά μου. Τελικά δεν ξέρω αν έχασα ή αν κέρδισα, έτσι κι αλλιώς στη ζωή δεν μετριούνται όλα με κέρδος ή χασούρα. Ξέρω όμως ότι κράτησα το όνομά μου κι αυτό ...κέρδος είναι.
Σκεπτόμενη αυτά και βλέποντας τώρα ότι η «Νύχτα» έχει βρει το έδαφος καλοστρωμένο από την μεγαλύτερη αδελφή της την «Δρυ», απορώ πόσο εύκολο τελικά ήταν! Όπως πολλά πράγματα που μας φαίνονται δύσκολα, πόσο τελικά εύκολα αποδεικνύονται! Δεν ξέρω αν θα είχα ποτέ τη δύναμη να κάνω στη ζωή μου όσα κατάφερε η Σουλτάνα μου, εννοώ τη δύναμη να γυρίσω εγώ τον χρόνο ή το κουράγιο να ανατρέψω τη ζωή μου σαν νόμισμα κορώνα-γράμματα όπως έκανε εκείνη, όμως καταλήγω (αναπτερωμένη από το θετικό αποτέλεσμα) ότι αξίζει να δίνει κανείς τις μάχες του. Για τον απλούστατο λόγο, έστω, ότι, άμα δεν δώσεις μια μάχη, ποτέ δεν θα μάθεις αν θα την κέρδιζες!

15 σχόλια:

Unknown είπε...

Έχω μια ιδιαίτερη αγάπη στα βιβλία των εκδόσεων Ψυχογιός. Την προηγούμενη εβδομάδα είχα παρευρεθεί στην παρουσίαση που άκανε η κα Τζιρίτα στη Ν.Φιλαφέλφεια για το "Αν δεν υπήρχε αύριο". Εκεί αγόρασα το πρώτο σας βιβλίο το οποίο θα ξεκινήσω να διαβάζω εντός ολίγων ημερών αφού τώρα τελείωνω το "Οι εραστές της Σιένα". Έχω ακούσει τα καλύτερα για το "Από δρυ απλιά και από πέτρα" κ ανυπομονώ να το ξεκινήσω. Ελπίζω να καταφέρω να έρθω στην παρουσίαση που γίνεται στις 21 του Μάρτη. Μέχρι τότε ίσως έχω καταφέρει να τελειώσω και τα δύο σας βιβλία. Ποιός ξέρει...
Διαβάζω πολύ πάντως!

Καλή σας μέρα!

Unknown είπε...

"παλιά" ήθελα να γράψω, όχι "απλιά"...
Πάτησα γρήγορα τα κουμπιά και έγραψε λάθος.

Και πάλι καλημέρα σας.

Eleni Tsamadou είπε...

Αυτή η Σουλτάνα πολύ με ενοχλεί, όλη την ώρα κάθεται πάνω από το κεφάλι μου και με ρωτάει," είπες τούτο, είπες εκείνο, μη ξεχάσεις να πεις και αυτό.." Πα πα πα, τι πείσμα είναι αυτό που έχει αυτή η γυναίκα.! Πως θα μπορούσε να ήταν και αλλιώς, κόρη σου δεν είναι!
Καλή μας επιτυχία αύριο!

Noelle Baxer είπε...

Να μου επιτρέψεις, Έλεν, να ξεκινήσω από την Νατάσσα που είναι πρώτη και καλύτερη στα Σχόλια. ...Εσύ είναι δικός μας άνθρωπος, άσε που έχεις σήμερα κι αύριο πολλή δουλειά με την Σουλτάνα οπότε να μην σας απασχολώ!

Νατάσσα, χαίρομαι για την γνωριμία μας. Ελπίζω ότι και η "Δρυς" και η "Νύχτα" θα σου κρατήσουν καλή αναγνωστική συντροφιά κι ότι θα βρεις σε αυτά την χαρακτηριστική αίσθηση ικανοποίησης του αναγνώστη που τον κάνει να θέλει να διαβάσει κι άλλο. Αν καταφέρεις κι έρθεις στις 21 Μαρτίου στο "Έναστρον", έλα να γνωριστούμε και προσωπικά. Αφού έχεις κι εσύ ιδιαίτερη αγάπη στα βιβλία, ...είσαι δικός μου άνθρωπος!
ΥΓ. Το "απλιά" το είχα διαβάσει ως "παλιά". Αυτό με τα πλήκτρα σε όλους μας συμβαίνει.

Unknown είπε...

Και εγώ χαίρομαι πολύ και αν καταφέρω τελικά να έρθω στις 21σίγουρα θα γνωριστούμε κι από κοντά. Λατρεύω πολύ τα βιβλία ενώ παράλληλα προσπαθώ να γράψω κι εγώ το δικό μου μυθιστόρημα! Εύχομαι κάποτε να τα καταφέρω. Γι'αυτό θέλω να έρχομαι σε παρουσιάσεις. Εκτός από τα βιβλία θέλω να γνωρίζω και τους συγγραφείς τους. Πώς σκέφτονται; Πώς λειτουργούν; Πώς κατάφεραν και έφτιαξαν την ιδέα τους ένα ολοκληρωμένο μυθιστόρημα. Νομίζω πως με βοηθάει να συνεχίσω κι εγώ και να πάρω γνώσεις που θα με βοηθήσουν στην προσωπική μου γραφή.

Ευχαριστώ !
Σας στέλνω τα φιλιά μου!

YΓ Στο ιστολόγιο μου μεταξύ όλων παραθέτω σχολιασμούς για τα βιβλία που διαβάζω. Σύντομα να αναμένεται και μια για το δικό σας βιβλίο!

Noelle Baxer είπε...

Άμα θέλεις να ασχοληθείς με την συγγραφή, Νατάσσα εκκολαπτόμενη ομότεχνη, ναι, είναι απαραίτητο να διαβάσεις πολύ λογοτεχνία. Επομένως καλά κάνεις. Όμως, αυτό πάντα το λέω και θα το πω και σε σένα, την προσωπική σου γραφή φρόντισε παράλληλα. Με την λέξη "γραφή" δεν εννοώ μόνο ό,τι περιλαμβάνει ο γραπτός λόγος για να είναι ένα κείμενο ωραίο. Την προσωπικη σου ματιά, την ισχύ της σκέψης σου, την ικανότητα να πατάνε όσο πάει βαθιά τα συναισθήματά σου, ...αυτό εννοώ. Ένα σωρό μέρη του εαυτού σου θα πρέπει να εκγυμνάσεις. Ακούγεται κοπιαστικό, Νατάσσα, μα είναι ευχάριστο.

Unknown είπε...

"Τ' αγαθά κόποις κτώνται ..." λέει το ρητό. Αυτό λοιπόν θα πρέπει να ακολουθήσω για να πετύχω το στόχο μου!
Να εκγυμνάσω την προσωπική μου ματιά... Μου άρεσε αυτό! Φαντάζομαι πως εννοείτε πως θα πρέπει να συμμετέχω σε όλα όσα συμβαίνουν γύρω μου, να μην αφήνω τίποτα απλά προσπερνώντας του προκειμένου να διαμορφώσω άποψη και κριτικό πνεύμα!
Δύσκολη δουλειά όντως μα θα το προσπαθήσω όπως είπαμε!

Noelle Baxer είπε...

Έτσι ακριβώς, Νατάσσα. Όπως τα λες.

Noelle Baxer είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Τέσυ Μπάιλα είπε...

Καλή επιτυχία!
θα τα πούμε πάλι στο Έναστρον!
συγχαρητήρια για το βιβλίο!

Noelle Baxer είπε...

Σ' ευχαριστώ, Τέσυ. Ραντεβού, λοιπόν, στο "Έναστρον"!

Daisy είπε...

Έμεινα ευχάριστα κατάπληκτη όταν σε βρήκα, μετά από 30;;; χρόνια... Συμμαθήτριες στο φροντιστήριο του Πύργου Αθηνών, περάσαμε εσύ Γιάννενα κι εγώ Αθήνα και ... χαθήκαμε! θα έρθω στην παρουσίαση οπωσδήποτε!!

Νταίζη Λεονάρδου

Noelle Baxer είπε...

Γειά σου Νταίζη!!!! Βεβαίως και σε θυμάμαι! Πόσο ήρεμη και καλά διαβασμένη ήσουν, σε αντίθεση με μένα που ήμουν ακριβώς το ανάποδο! Θα σε δω μετά χαράς στο "Έναστρον"! Μακάρι να τα καταφέρεις και να 'ρθεις.

Unknown είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!!
Η «Νύχτα» μου άρεσε πολύ, "έκανα" χρόνο μέσα στην ημέρα μου για να τη διαβάσω, τη διάβασα σχεδόν μονορούφι γιατί έχει αυτό το τραβηχτικό που δε σ’αφήνει να κλείσεις το βιβλίο, κι όταν το τέλειωσα ένοιωθα πως κάτι μου λείπει από την ημέρα μου.
Και σου εύχομαι να γίνει best seller, γιατί έχει σίγουρα τη στόφα, βλέπε Ζ. Ζατέλη (« με το φως του λύκου επανέρχονται»), Ε. Φακίνου («το 7ο ρούχο») κλπ .

Το 2ο βιβλίο σου είναι –κατ’εμέ- εξαιρετικό, καλύτερο και από το 1ο.
Με πλοκή αλλά κι εξιστόρηση, οικονομία του μύθου, παραλληλισμούς σύγχρονης εποχής & νεότερης Ελληνικής ιστορίας και τελικά διπλή αλλά σύμμετρη μορφή ιστορικής/κοινωνικής αναφοράς και αστυνομικής νουβέλας.
Ωραίοι και οι παραλληλισμοί μεταξύ Εκτοπισμού & Κύρου Ανάβασης καθώς και Αριστέας –Αντιγόνης. Με ευχαρίστησε στη «Νύχτα» το μέτρο του δανεισμού από τα αρχαία έργα.

Τις καλύτερες ευχές μου για το ταξίδι της "Σουλτανίνας" από δω και πέρα!

Noelle Baxer είπε...

Mary/Μαίρη, σ' ευχαριστώ πολύ για τα εξαιρετικά, ομολογουμένως, λόγια σου! Πιο πολύ κι απ' την ευχαρίστηση, ένιωσα χαρά που η "Νύχτα" μου σου προσέφερε την αναγνωστική ικανοποίηση που πάντα προσδοκώ να βρει στα έργα μου ο αναγνώστης.