Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Η "Νύχτα" και η "Δρυς" στην Καλαμπάκα
























Η «Νύχτα» την Παρασκευή 23 Απριλίου ήταν ιδιαίτερα γλυκιά, όπως συμβαίνει με τις νύχτες όταν βρίσκεσαι ανάμεσα σε καλοδιάθετους και φιλόξενους ανθρώπους.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας και ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Καλαμπάκας επέλεξαν να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου με τη «Νύχτα» και τη «Δρυ». Η εκδήλωση έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου τους και πρέπει να πω ότι με καταεντυπωσίασε, όχι απλώς με εντυπωσίασε, η φροντίδα της προετοιμασίας. Παράδειγμα, οι γλάστρες με τις γαρδένιες που διακοσμούσαν τον χώρο και συνόδευαν τις ομιλίες μας με το αγαπημένο άρωμα της γιαγιάς-Σουλτάνας του βιβλίου. Ή το μεγάλο πανώ με φωτογραφίες από όλα τα επιμέρους στοιχεία του βιβλίου που, φυσικά, το φωτογράφησα και το έχω αναρτήσει για να το δείτε κι εσείς. Όπου (ίσως για πρώτη φορά;) ο Τσε βρίσκεται τόσο κοντά με τον Καζαντζίδη κι είμαι πολύ ευχαριστημένη που συνέβαλα σ’ αυτό!

Η «Νύχτα» αυτή ήταν γεμάτη εκπλήξεις: Έτσι, ξαφνικά είδα να εμφανίζεται στην σκηνή ένα κοριτσάκι με ποντιακή στολή, 4ης γενιάς Ποντιάκι (θαυμάστε το στη φωτογραφία), που μας διάβασε ένα ποίημα στα ποντιακά και ρίγησε η αίθουσα. Στην συνέχεια, οι ποντιακοί χοροί που χόρεψε η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων. Και το δώρο που μου έκαναν να δω «ζωντανά» να χορεύεται η «Τρυγόνα», το παραδοσιακό ποντιακό τραγούδι που αναφέρεται στο βιβλίο μου.

Για όλους αυτούς τους λόγους η «Νύχτα» την Παρασκευή 23 Απριλίου ήταν ιδιαίτερα γλυκιά.
Οφείλω, αισθάνομαι, πολλά «ευχαριστώ»: στην Έφη Ντούλη, επικεφαλής της ομάδας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης που το οργάνωσε, την Παλμύρα Ζαρκάδα που μίλησε τόσο όμορφα για τα βιβλία μου κι εργάστηκε σε όλα τα πόστα ώστε να πραγματοποιηθεί με επιτυχία αυτή η εκδήλωση, στην Χριστίνα Ματαράγκα που έβαλε τόση ψυχή στην ανάγνωση των αποσπασμάτων, στη γλυκύτατη Φρίντα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ακόμη σε όλη την ομάδα που εργάστηκε στην προετοιμασία αλλά και κατά την διάρκεια της εκδήλωσης και φυσικά στον παρευρισκόμενο κόσμο που άφησε για αργότερα τους Γιώργηδες και τις Γεωργίες του που γιορτάζαν. Τέλος, με συγκίνηση, ευχαριστώ τα παιδιά από την Εύξεινο Λέσχη που ήρθαν από τα Τρίκαλα για να γνωρίσουν την Σουλτάνα.

Κλείνω στέλνοντας ένα χαμόγελο αναγνώρισης στη Ράνια –Ουρανία από την Καλαμπάκα και σε όλες τις Σουλτάνες του βιβλίου, τα συνομήλικα με την ηρωίδα της «Νύχτας» κορίτσια ποντιακής καταγωγής που μεγάλωσαν στην Β. Ελλάδα με τη γιαγιά τους έχοντας μάνα μετανάστρια στην Γερμανία.




Δεν υπάρχουν σχόλια: