Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Στον "Ιανό" στη Θεσσαλονίκη























Σε μια πολύ δύσκολη μέρα, την επομένη του τραγικού γεγονότος στην Τράπεζα MARFIN, τότε που σχεδόν παντού γινόντουσαν πορείες και ο κόσμος διαδήλωνε την οργή του, την Πέμπτη 6 Μαΐου, έτυχε η «Νύχτα» να έρθει στην Θεσσαλονίκη, στο βιβλιοπωλείο «Ιανός». Ήταν μια φορτισμένη συναισθηματικά παρουσίαση βιβλίου για όλους μας, και για μας στο πάνελ και για τον κόσμο που προσήλθε καταφέρνοντας να διασχίσει τις διαδηλώσεις στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ανάμεσα σε αυτούς, η συνάδελφος συγγραφέας Σοφία Βόικου, κι αυτή στις εκδ. Ψυχογιός.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, η βιβλιοπαρουσίαση κύλησε πολύ καλά: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σοφία Πακαλίδου έφερε σε πέρας άψογα τον ρόλο της συντονίστριας, επιπλέον του ρόλου της ως ομιλήτριας, η γνωστή συγγραφέας Θεσσαλονικιά Μαίρη Κόντζογλου έπιασε τη «Νύχτα» από τη λογοτεχνική της πλευρά εστιάζοντας σε κεντρικούς χαρακτήρες και κάνοντας μια εκπληκτική σε βάθος ανάλυση, και η ηθοποιός Γιάννα Νικολοπούλου έπαιξε (όχι απλώς απήγγειλε) αποσπάσματα από το βιβλίο δημιουργώντας μια απίστευτη ατμόσφαιρα Κουρουτζού και Πόντου.
Για τη «Νύχτα που γύρισε ο χρόνος» μίλησε και ο κ. Γιώργος Παρχαρίδης, καθηγητής καρδιολογίας Α.Π.Θ. και πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος ο οποίος χαιρέτησε το βιβλίο, το οποίο, όπως είπε, στην κρίσιμη για τους Ποντίους εποχή που γίνεται διεθνώς προσπάθεια ώστε να αναγνωριστεί ο Ποντιακός Ξεριζωμός ως Γενοκτονία, πολύ επίκαιρα και πετυχημένα φέρνει στον ευρύ κόσμο το ποντιακό ζήτημα μέσα από ένα σύγχρονο μυθιστόρημα.





Δεν υπάρχουν σχόλια: